lauantai 6. marraskuuta 2010

Raakaa peliä

Valmistin karkkipäivän kunniaksi raakasuklaata! Superfood-vouhotus vähän huvittaa minua, vaikka käytänkin joitain superruoaksi luokiteltavia aineita. Loistava markkinointi ei kuitenkaan vielä ole saanut uskomaan, että gojimarjat tekevät kuolemattomaksi. Yksi asia on joka tapauksessa todistettu: raakasuklaa on huumaavan hyvää!

Raakasuklaan juju on siinä, ettei sitä kuumennetta, jolloin mahdollisimman suuri osa kaakaon sisältämistä antioksidanteista, vitamiineista ja kivennäisaineista säilyy. Valmistuksessa käytetään prosessoimattomia raaka-aineita, ja teollisesti valmistetulle suklaalle ominaiset maitojauhe, valkaistu sokeri ja lisäaineet jätetään pois.

Suklaan terveysvaikutuksista on puhuttu jo pitkään. Kaakaon sisältämien flavonoidien on uumoiltu vähentävän vapaiden happiradikaalien tuhotöitä elimistössä, ehkäisevän sydäntauteja sekä alentavan verenpainetta ja kolesterolia. Lisäksi kaakaovoin sisältämä tryptofaani muuttuu elimistössä mielihyvää tuovaksi serotoniiniksi.

Finnien pelossakaan ei enää tarvitse pidättäytyä suklaasta. Amerikkalaistutkimuksen mukaan paljon flavonoideja sisältävän kaakaon nauttiminen jopa parantaa ihon kuntoa! Suklaa kannattaa valita tarkkaan: mitä tummempi suklaa, sitä enemmän kaakaota, flavonoideja ja terveysvaikutuksia.

On kai aikuisuuden merkki, kun oppii syömään tummaa suklaata. Ennen suurinta herkkuani olivat mahdollisimman makeat maitosuklaat, mutta en kai vain tiennyt paremmasta. Raakasuklaasta ei tule paha olo, koska sitä ei edes tee mieli syödä hirveitä määriä. Pieni pala riittää, jopa minulle.

Raakasuklaa sulaa nopeasti suuhun ja samalla mielihyvähormonit singahtavat aivoissa liikkeelle. Suklaan syöntiä seuraa käsittämätön euforia. Kuulostaa potentiaalisesti addiktoivalta, mutta kai tämä on sentään parempi kuin sokeri?

Kehittelin oman reseptini vähän silläkin perusteella, mitä kaapista sattui jo valmiiksi löytymään.

Seaberry-suklaa (brändäsin juuri tyrnisuklaan super-vetäväksi!)

2 rkl hunajaa / agavesiirappia
4 rkl kaakaojauhetta
1 dl cashewpähkinöitä ja manteleita

1. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi.
2. Sekoita blenderillä kaakaojauhe, murskatut kaakaopavut, pähkinät, tyrnijauhe ja maca-jauhe keskenään.
3. Lisää seos kaakaovoin ja kookosöljyn joukkoon.
4. Sekoita tasaiseksi ja lisää hunajaa tai agavesiirappia maun mukaan.
5. Kaada seos jääpalamuotteihin tai lautaselle.
6. Anna jähmettyä pakastimessa 20 minuuttia tai jääkaapissa pidempään.
7. Nauti!

En osannut valita agaven ja hunajan väliltä, joten jaoin seoksen puoliksi ja testasin molempia. Lopputuloksessa eroa tuskin huomaa. Raakaravintoon agave ei käsittääkseni sovi, koska se kuumennetaan valmistuksen aikana. Kaapistani löytynyt kotimainen luomuhunaja sen sijaan on iskukuumentamatonta.

Maca-jauhetta käytin maltillisesti terveysvaikutusten toivossa ja järkyttävän maun pelossa. Ainakaan noin pieni määrä ei maistu valmiissa suklaassa. Tyrniä olisi voinut laittaa reilumminkin.

Tekisi mieli kokeilla suklaan sekaan erilaisia marjoja, pähkinöitä, hedelmiä, minttua, chiliä... Ja haluaisin hakea lähikirppikseltä loputkin erimuotoiset jääpalamuotit. Tämä ei jää tähän.


Tässä vielä epäselvä kuva arsenaalista. Kaikki tuotteet ovat peräisin puodista, jossa työskentelen. Ja ne on siis rahalla itse maksettu, eikä minulle valtaisan mainosnäkyvyyden toivossa lahjoitettu. ;)

Onko joku muu valmistanut itse suklaata? Vinkkejä saa jakaa!

2 kommenttia:

  1. Yks päivä, kun muhun isko törkeä suklaahimo juuri, kun mies oli syönyt suklaavarastoni loppuun, tein itse "pikasuklaata". Sekoitin perus Van Houtenin kaakaojauhetta kylmäpuristettuun kookosöljyyn (se sellainen valkoinen tahma, joka muuttuu helteellä öljyksi).

    Ihan riittävän hyvää helpottamaan tuskaista tummansuklaan himoa :-) Ja se kuulosti ihan terveelliseltäkin...

    VastaaPoista
  2. kuulostaa hyvältä ja helpolta kikalta taltuttaa akuutti suklaanhimo! otan vinkistä vaariin. mun pitäisi kyllä taiteilla lisää raakasuklaata, kun on vielä raaka-aineita kaapissa.

    VastaaPoista