tiistai 19. lokakuuta 2010

Kikkakolmosia makeanhimon hillintään

Mauri senkun pulskistuu, sillä karkkinarkki on pysynyt poissa paheiden poluilta jo yli kaksi viikkoa! Ai miten? On aika paljastaa salainen ase numero 1.

Olen aikanaan taistellut makeanhimoa vastaan kaikenlaisilla vippaskonsteilla sinkkitableteista lähtien. Vasta luettuani ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kirjan Irti makeanhimosta aloin kiinnittää huomiota kuidun saantiini.

(Suokaa anteeksi törkeä pop art -kokeiluni.)

Olen nimittäin useimpien suomalaisten tavoin kuvitellut saavani aivan riittävästi kuituja ravinnostani, syönhän monipuolisesti ja herran tähden ruisleipää! Vastikään mediassakin on kirjoitettu suuresta huijauksesta: moni rouskuttaa tietämättään ruisleipää, jossa on melkein yhtä paljon vehnää kuin ruista.

Riittävä kuidun saanti on makeisriippuvaiselle tärkeää, koska ilman kuituja verensokeri ja sen myötä mieliala heilahtelevat ja makeanhimo iskee helposti. Kuitupitoinen ruoka nostaa verensokeria hitaasti ja myös pitää sen pitkään sopivalla tasolla. Ei verensokeripiikkejä, ei makeanhimoa.

Sen lisäksi, että olen syynännyt leivän täysjyväruispitoisuuksia entistä tarkemmin, olen sirotellut vehnälesettä puuron ja pirtelöiden sekaan. Tällä konstilla voi helposti lisätä kuidun saantia.

Vehnäleseen käyttö täytyy aloittaa varovaisesti teelusikallisella päivässä. Annoksen voi tuplata viikoittain aina muutamaan ruokalusikalliseen asti. Tuhdimmalla annostelulla aloittaminen voi tehdä vatsasta ilmapallon tai jopa tukkia suolen. Joten malttia!

Kuidut pitävät suoliston kunnossa ja auttavat alentamaan kolesterolia. Myös niiden syöpää ja tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia on tutkittu. Lisäksi kuiduista on apua painon kanssa kamppaileville, sillä ne pitävät vatsan kylläisenä, mutta eivät sisällä juuri ollenkaan kaloreita.

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan keskimäärin vain hieman yli 20 grammaa kuitua, kun saantisuositus on 2535 grammaa vuorokaudessa.

Mistä sitä sitten saa? Viljatuotteista, kasviksista, palkokasveista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja siemenistä. Pirjo Saarnian laskelmien mukaan noin 30 grammaa kuituja saa syömällä päivän aikana kaiken tämän:

  • 45 palaa täysjyväruisleipää tai 67 palaa muuta leipää. Osan leivästä voi korvata puurolla tai leseillä.
  • 2 dl riisiä, perunaa tai makaronia
  • 23 hedelmää tai 23 dl marjoja
  • Puoli kiloa kasviksia

Saarnian mukaan oikeisiin lukemiin on vaikea päästä ilman täysjyväviljatuotteita, joten kannattaa vaihtaa vaaleat viljat ravinteikkaampaan täysjyvään!

Mitäs luulette, syöttekö tarpeeksi kuitua? Oman kuidun saannin voi testata vaikka Vaasan nettisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti